Epi-Lasik ooglaserbehandeling

Vooronderzoek

De oogarts kan bekijken of een ooglaser behandeling bij u uitgevoerd kan worden en welke ingreep het beste bij u past, dit gebeurd in een uitgebreid onderzoek hier worden er diverse metingen en onderzoekingen verricht. De oogarts kan u verder informeren over het te verwachten resultaat en als het gewenste resultaat haalbaar is, de voor- en nadelen, de risico’s van zo een ingreep, de mogelijke complicaties, wanneer u naar huis mag, de nazorg en de controles, als u zelf auto mag rijden voor of na het vooronderzoek of ingreep. Bij gebruik van contactlenzen mogen deze een aantal dagen/weken voor het onderzoek niet gedragen worden. Voor zachte contactlenzen geldt een periode van ongeveer twee weken en voor harde contactlenzen ongeveer een maand maar uw behandeld oogarts kan u hier meer over informeren.

De behandeling

Voordat de ingreep start wordt het oog eerst met oogdruppels verdoofd. De Epi-Lasik ooglaser behandeling is een combinatie van de Lasik en de Lasek methode. Bij de Epi-Lasik methode wordt het epitheellaagje dat is het bovenste laagje van het hoorvlies losgetrild mbv een epi-keratoom hierdoor ontstaat een flapje deze wordt eraf geschoven. Daarna wordt met behulp van een laser de ingreep uitgevoerd dus de afwijking van het oog wordt gecorrigeerd. Na de behandeling wordt het flapje terug geplaatst, hierdoor is het oog de eerste dagen beter beschermd en kan er over het onderliggende hoorvlies een nieuw epitheellaagje groeien, herstel duurt ongeveer 5 dagen.

Na de behandeling als de verdoving is uitgewerkt kan uw oog pijnlijk en geïrriteerd aanvoelen dit kan een aantal dagen aan houden. Deze behandeling is minder pijnlijk dan een PKR of Lasek behandeling maar pijnlijker dan de Lasik methode. De meeste mensen kunnen met deze methode behandeld worden.

Met de Epi-Lasik methode kunnen mensen die bijziend en verziend zijn geholpen worden met een brilsterkte van ongeveer +4 tot ongeveer -8 dioptrie en een cilinderafwijking (astigmatisme) tot +/-5 dioptrie. De leeftijdsgrens ligt tussen de 18 en de 65 jaar. De boven genoemde brilsterktes en leeftijdgrenzen zijn globaal omdat dit per ooglaser kliniek kan verschillen. Om een ooglaser behandeling te ondergaan moet u de afgelopen periode een stabiele brilsterkte hebben gehad van minimaal 1 jaar. Deze ingreep is een poliklinische ingreep wat willen zeggen dat u na de behandeling naar huis mag. Net als bij alle medische ingrepen kunnen er ook bij een Epi-Lasik behandeling complicaties optreden maar gelukkig komt dit niet vaak voor.

Bij een Lasek behandeling wordt met behulp van alcohol het bovenste laagje van de hoornvlies (epitheel) losgeweekt en opzij geschoven, het epitheellaag wordt na de behandeling terug geschoven.

Bij een Lasik behandeling wordt met behulp van een mesje (een microkeratoom) een flapje gemaakt die na de behandeling terug geplaatst wordt. Een Lasik behandeling is verder minder pijnlijk en het genezing proces verloopt sneller dan een bij een Lasek behandeling.

De kosten

De kosten kunnen per kliniek verschillen u moet precies weten welke kosten er in de tarieven zijn verwerkt te beginnen bij het Quickscan/vooronderzoek zijn deze gratis, indien noodzakelijk wat kost een overnachting, zijn er nog bij komende kosten, is de prijs inclusief de na controle. De service, kwaliteit en uitstraling van de kliniek moeten ook betaald worden. Welke garantie krijgt u en wat houdt dat in o.a. garantie bij mogelijke complicaties of een herstel operatie voor wie zijn deze kosten? Zorg dat u door een ervaren en deskundige oogarts behandeld wordt. Laat u tijdens een consult goed voorlichten en zorg dat u volledig geïnformeerd bent over eventuele risico’s van zo een behandeling.