De kleur van uw ogen

De specifieke kleur van de ogen wordt bepaald door de genen die je van je ouders erft, met de tijd, kan deze kleur veranderen als gevolg van de verschillende omstandigheden.
De kleur van de ogen kunnen variëren van bruin, grijs, groen, naar blauw, en elke kleur daar tussen.

oog cKinderen

Baby’s worden vaak met blauwe ogen geboren maar na verloop van tijd kan de kleur van de ogen veranderen naar een andere kleur dit hoort bij het groei proces. Dit komt door het gebrek aan melanine bij pasgeborenen, maar de inhoud van het pigment kan toe nemen naarmate het kind ouder wordt.
De iris omvat het kleurpigment dat de kleur van je ogen bepaald, deze (bruine) pigment genaamd melanine. Veranderingen in de kleur van de ogen bij kinderen komt meestal door de productie van melanine. Als er een grotere hoeveelheid melanine in het oog aanwezig is dan zal in het bijzonder de kleur bruin overheersen.
Dus door veel melanine wordt de kleur van je ogen donkerder zoals bruin of hazelaar, maar niet altijd, veel baby’s worden met blauwe ogen geboren en dat blijft zo.

Verandering in de kleur van de ogen

Pupil grote

Oogkleur kan ook veranderen als pupillen groter worden. Een verandering in pupilgrootte wordt meestal geassocieerd met een verandering in licht of emoties.
De iris reageert op de pupilgrootte. Indien de pupil toeneemt, verspreid het melanine pigment zich in de iris, daardoor ontstaat er een lichtere kleur in de ogen (ogen lijken een lichtere kleur te hebben). Indien de pupil kleiner wordt concentreert het pigment zich in de iris waardoor het donkerder kleurt.
Leeftijd is ook een factor in de verandering van de oogkleur.
Als mensen ouder worden kan er een verandering in de kleur van de ogen plaats vinden.
Dit gebeurt door de afbraak van kleurpigmenten in het oog of vermindering van melanine hierdoor kunnen uw ogen lichter worden als je ouder wordt.
Als een drastische kleurverandering optreedt, raadpleeg dan uw oogarts om te controleren of het is niet om een ziekte gaat.

Ziekte

De meeste natuurlijke veranderingen in de kleur van de ogen zijn klein en zelden merkbaar. Echter, sommige ziekten veroorzaken grote veranderingen in de kleur van de ogen. Zo zijn er ziekten die de oogkleur kunnen veranderen van bruin naar blauw. Zoals heterocromia (twee ogen met verschillende kleuren).

Oog b