Brilglazen en lenzen

Brilrecept

Aan de hand van een oogmeting bepaald een oogarts of opticien de correctie van het oog, van deze gegevens wordt een brilrecept samengesteld, aan de hand hiervan kan Instrumentmen brillenglazen bestellen. Onderstaand de betekenissen op een brilrecept: OD is rechteroog (Latijns oculus dexter), OS is linkeroog (Latijns oculus sinister), OU of ODS betekent beiden ogen (latijn oculus uterque of oculo dextra et sinistra), de sfeerwaarde (S) sterkte in dioptrieën (D), cilinder correctie (C) of astigmatisme plus de asrichting (as) in graden en bij multifocale glazen het leesgedeelte (leesadditie/Add), verder wordt de pupilafstand opgemeten in millimeters (PD pupil distance).

 

Enkelvoudige- of monofocale glazen

Enkelvoudige glazen noemt men ook wel monofocale glazen, dit zijn glazen met één sterkte. Hiermee kun je dus kiezen om dichtbij scherp te zien of veraf scherp te zien.

Bifocale glazen

Een bifocaal (varifocale) glas bestaat uit 2 delen, het hoofdgedeelte corrigeert het beeld voor veraf en het kleinere deel onderin corrigeert dichtbij.

Multifocale brillen/lenzen

Multifocale (bifocale of varifocale) brillen/lenzen corrigeren bijziendheid, verziendheid, cilindrische afwijking en ouderdomsverziendheid. Met multifocale brillen/lenzen kunt u dus zowel dichtbij als veraf goed zien, multifocale brillen/lenzen corrigeren de ogen op meerdere afstanden, hierdoor kun je een boek lezen maar ook auto rijden.

Torische lens

Een torische lens probeert zoveel mogelijk de cilindrische afwijking van uw oog te corrigeren. Behalve de cilindrische afwijking van het hoornvlies corrigeert de torische lens ook de sferische afwijking van het oog (plus of min glazen of lenzen).