Bovenooglidcorrectie of overhangendeoogleden
Onder- en bovenooglidcorrectie (Blepharoplastiek)
Ooglidcorrecties zijn veel voorkomende ingrepen, een ooglidcorrectie noemt men ook wel blepharoplastiek. Je hebt een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Deze aandoen kan erfelijk zijn. Een bovenooglidcorrectie is een cosmetisch ingreep die niet alleen uit esthetische oogpunt uitgevoerd wordt maar het kan ook functioneel medische noodzakelijk zijn omdat men huid overschot over het ooglid of de pupil heeft hangen hierdoor kan men zicht problemen en hoofdpijn krijgen.
Het consult
Indien u een Onder- en/of een bovenooglidcorrectie wilt ondergaan moet u zich eerst goed laten voorlichten door een specialist welke ingreep het beste voor u is, wat het effect zal zijn, welke voorbereidingen u moet treffen voor en na de behandeling. De specialist kan u ook informeren wanneer u na een behandeling weer mag douchen, sporten en werken, verder kan deze u ook informatie verstrekken wanneer u weer make-up op mag of contactlenzen mag dragen meestal is dit nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Bovenooglidcorrectie

Bovenooglidcorrectie
Een bovenooglidcorrectie
Door het ouder worden neemt de elasticiteit van de huid af. Dit kan ook het geval zijn bij de oogleden hierdoor ontstaat er een te veel aan huid bij de oogleden (Dermatochalasis). Het gevolg is dan hangende oogleden, hierdoor kunt u zicht problemen krijgen, andere kenmerken zijn een vermoeide oudere uitstraling en hoofdpijn. Bij een bovenooglidcorrectie verwijdert men het huid overschot en het eventuele vetweefsel.
Voorbereiding op de operatie
Laat u door een chirurg ook goed voorlichten als en wanneer u moet stoppen met roken, omdat dit de kans op complicaties vergroot en een optimaal resultaat verkleind, vertel de chirurg ook over uw medicijn gebruik deze kan u informeren als u hiermee door mag gaan voor de operatie of als u ermee moet stoppen, vertel de chirurg ook als u een pacemaker heeft of als er stoffen of geneesmiddelen zijn waar u allergisch voor bent.
De operatie
Een ooglidcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep. Vooraf gaand aan de operatie zal de arts meestal eerst foto’s van de boven en/of onderoogleden maken deze worden in het medisch dossier geplaatst, hiermee kunnen de specialist en u zelf het resultaat na de behandeling beter beoordelen. De chirurg zal het te behandelen gebied (het overschot aan huid) met een viltstift aftekenen. De huid wordt gedesinfecteerd, daarna zult u in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving behandelt worden. De chirurg zal normaal gesproken de littekens in de natuurlijke huidplooi van het ooglid plaatsen. Het huidoverschot, de eventuele spieren en vetweefsel worden verwijderd. De wondjes worden gehecht en deze worden met kleine pleistertjes afgeplakt. De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.
Na de operatie
Normaal gesproken kunt u de zelfde dag nog naar huis, houdt u er ook rekening mee dat u na de operatie onder begeleiding naar huis gaat. Na ongeveer 5 tot 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Indien u last heeft van napijn dan zal een paracetamol in de meeste gevallen voldoende helpen. De ogen kunnen de eerste dagen na de ingreep branderig aan voelen en lichtgevoelig zijn. Ook kunnen bij de oogleden bloeduitstortingen zichtbaar zijn verder kan het blauw en gezwollen uitzien maar dit zal na verloop van tijd weer weg trekken. Om de bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan of te verminderen zult u de oogleden de eerste dagen moeten koelen. Douchen mag wel maar zorg ervoor dat de wond droog blijft. Werken is in principe vrij snel weer mogelijk, vaak neemt men een week rust, houdt er alleen rekening mee dat er geen zware arbeid verricht mag worden en dat de oogleden er blauw en gezwollen uit kunnen zien. Na ongeveer twee weken mag u weer zwemmen. Voor een goed herstel van de littekens is het beter om deze de eerste zes weken na de ingreep zo min mogelijk aan zonlicht bloot te stellen indien u toch in de zon gaat is het aan te raden om een zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor en een zonnebril te dragen. De littekens zullen in de loop van de tijd langzaam minder zichtbaar worden maar ze zullen waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen.
Mogelijke complicaties en risico’s
Net als bij alle medische ingrepen kunnen er ook bij een bovenooglidcorrectie complicaties optreden maar dit komt zelden voor.
Mogelijke complicaties kunnen o.a. zijn:
– Een oogontsteking
– Een allergische reactie op de verdoving.
– Een infectie
– (Na)Bloedingen
– De meeste littekens zullen in de loop van de tijd minder zichtbaar worden maar er is altijd een kans dat littekens goed zichtbaar blijven.
– Als er te veel huid bij de oogleden verwijderd wordt zul jij je ogen niet goed meer kunnen sluiten.
– Ongevoeligheid van het ooglid, door het verwijderen van huid worden ook zenuwen geraakt hierdoor kan het ooglid soms een tijdje gevoelloos zijn maar na verloop van tijd zal het gevoel terug komen.
– Zand gevoel in de ogen door klachten van droge ogen.
De chirurg zal in principe de ingreep zo goed mogelijk uitvoeren maar 100% symmetrie is bij een behandeling nooit te garanderen. De kans op complicaties worden verkleind als u door een ervaren en deskundige chirurg wordt behandeld.
Volg ook de adviezen op van de arts die u behandelt.
Na een ooglidcorrectie heeft u een frisse en minder oude uitstraling hierdoor krijgen mensen vaak meer zelfvertrouwen.