Algemene informatie over ogen

OogHier vindt u informatie over o.a. ogen, ooglaser- en lensimplantaties behandelingen.

Ooglaser behandelingen en contactlensimplantaties noemt men ook wel refractie oogchirurgie, deze behandelingen corrigeren afwijkingen aan het oog zoals verziendheid, bijziendheid en astigmatisme (cilinderafwijking) hierdoor wordt het dragen van contactlenzen of een bril overbodig. De refractie oogchirurgie zorgt er dus voor dat de lichtstralen precies op het netvlies geprojecteerd worden.

Het oog netvlies

Het oog / netvlies

Dioptrie

De dioptrie zegt iets over de afstand tot waarop iemand met een zicht stoornis zonder correctie nog net scherp kan zien, dus alle objecten die zich op een grotere afstand van het oog bevinden, worden in principe onscherp waargenomen. Met een cijfer kan men in de dioptrie aangeven welke correctie nodig is om scherp te kunnen zien, voor het cijfer plaats men een min- of plusteken (bijziend of verziend). De dioptrie heeft een oogarts of opticien nodig voor o.a. een brilrecept, hiermee kunnen ze de juiste bril bestellen.

Accommoderen

Accommoderen is het scherp stellen van de beelden door de ooglens hierdoor kunnen we op verschillende afstanden scherp zien. Dit gebeurd doordat we de vorm of bolheid van de lens kunnen veranderen waardoor het licht precies goed op het netvlies valt hierdoor krijgt men een helder beeld.

Zicht

Zicht scherpte

Aan de hand van een index meet men in de oogheelkunde het zicht.  20/20 Vision is voor iemand met een gemiddelde zicht, dus het normaal gezichtsvermogen van iemand op een afstand van 20 voet, men duidt het ook wel aan met 6/6(meter) of 100% normale gezichtsscherpte.

Glare

Glare is verblinding door fel licht bijvoorbeeld autolampen

Halo’s

Halo’s: last van lichtschitteringen zoals ringen om lampen