Afwijkingen aan het oog

Hier vindt u een aantal afwijkingen aan het oog die regelmatig voorkomen.

Bijziendheid (Myopie)

Bijziendheid deze mensen zien in de verte slecht, maar dichtbij nog scherp. De lichtstralen worden vóór het netvlies gebundeld in plaats van precies op. Bijziendheid kan men corrigeren met contactlenzen of een bril met minglazen.

Bijziend

Bijziend

Bijziend 001A

Bijziend

 

 

 

 

 

 

Verziendheid (Hypermyopie)

Bij verziendheid heeft men dichtbij geen scherp zicht. De lichtstralen worden achter het netvlies gebundeld in plaats van precies erop. Verziendheid kan men corrigeren met een bril met plusglazen.

 

Verziend

Verziend

Verziend

Verziend

Cilindrische afwijking of astigmatisme

Bij een cilindrische afwijking of astigmatisme draagt men een bril of contactlenzen met cilinderglazen. Een cilindrische afwijking corrigeert één oog op 2 sterktes, bijvoorbeeld een oog heeft een oogsterkte van -3 maar ook van -3,5 dan heeft dit oog een sferische sterkte van -3 maar ook een cilinder sterkte van -0,5. Als men bijziend is dan is de sferische sterkte altijd het minst negatieve sterkte in dit geval -3 en een cilinder sterkte van -0,5 dus een cilindersterkte is het verschil tussen de twee sterktes.

cilinder astigmatisme

Cilindrische afwijking

cilinder astigmatisme

Cilindrische afwijking

Presbyopie of Ouderdomsverziendheid

Presbyopie of ouderdomsverziendheid is een oogafwijking die vaak begint vanaf 40 jaar of ouder hierdoor wordt het gebruik van een Leesbril noodzakelijk.

 Sferische afwijking

Sferische afwijking is een optische afwijking van het oog zoals bijziendheid en verziendheid dit kan met een bril of contactlens gecorrigeerd worden. Bij een sferische afwijking corrigeert men het oog op 1 sterkte. Men spreekt van een sferische sterkte als de oogsterkte uit één sterkte bestaat dus één plus of min sterkte v/h oog bijvoorbeeld -4 of +2.